AMANET

Amanet aurPret/G aur
21 K130 LEI
18 K110 LEI
14 K88 LEI
12 K75 LEI
Comisionde la 0,1%

Despre frumuseţea originară a perlelor

Frumuseţea originară a perlelor

Datorită multiplelor forme şi nuanţelor deosebit de frumoase, bijutierii sunt atraşi de aceste pietre pentru a-şi demonstra maiestria. Montate în aur sau argint, pot fi purtate cu succes atât în completarea unei ţinute clasice, de birou, cât şi a uneia de seară. Este necesară o scurtă legendă a elementelor de bază referitoare la perle, la calitatea lor şi a tiprilor disponibile pe piaţă, de aceea vom facem o scurtă prezentare, sub forma unui abecedar.

Perlele – pot fi de culori diverse si in tonuri diferite, de la alb pana la negru, roz, crem, gri, argintiu, perle verzui, galbene, paun, aubergine, etc. din ce în ce  mai populare devin cele care conţin mixuri de culori, rezultând prin combinarea speciilor de apă dulce cu cele de apă sărată.  Alegerea culorii depinde in totalitate de preferintele fiecaruia.

Forma perlei – cele  rotunde sunt foarte rare. Cu cat perla este mai rotunda, cu atat valoarea acesteia creste. Perlele asimetrice sunt la fel de atragatoare, dar costul acestora este mai scazut. Cele mai reprezentative exemple de astfel de perle cu o formă neobişnuită sunt perlele petală  sau keshi.

Irizaţia – este procesul influenţat de cantitatea şi componenţa sidefului

Luciul perlelor –  este dat de calitatea sidefului. O perla de buna calitate trebuie sa reflecte astfel incat sa se distinga obiectul reflectat. Luciul poate fi determinat in conditii standard de lumina; in caz contrar pot aparea situatii diverse in care perlele apar mai mult sau mai putin stralucitoare.

Mărimea – Diametrul perlelor de cultura este masurat in milimetri ; pot ajunge de la 2 – 3 mm, pana la 12 – 13 mm. O diferenta de 1 – 2  mm poate creste substantial valoarea.

Perla Akoya – creşte în stridiile akoya, din apele sărate.

Perla de apă dulce – care se dezvoltă într-o moluscă de apă dulce.

Perla de cultură – ia naştere prin înserarea unui nucleu într-o moluscă, în apă dulce sau sărată.

Perla neagră tahitiană – închise la culoare, mari şi le găsim în Polynesia franceză.

Perla South Sea – de dimensiuni mari, cultivată în apa caldă a Mării din Sud, între Australia şi sudul Chinei

Sideful –  este substanta naturala secretata de molusca pentru a se proteja de iritatiile provenite de la introducerea intentionata a nucleului (de cele mai multe ori se folosesc fragmente de scoica). Ca regula generala, cu cat stratul de sidef este mai gros, cu atat perla este de o calitate mai buna. Suprafaţa perlei – determina, printre alti factori, si valoarea acestora. O perla cu o suprafata cat mai curata este cotata la un pret mult mai mare. Imperfectiunile pot fi vizibile sau mai putin vizibile, dar nu inexistente. De exemplu perlele negre din Tahiti, cu mici neregularităţi ale formei sunt foarte appreciate de cumpărători